Wil je graag lid worden?

Wil je graag zelf een artikel aanbieden?

Ontdek de laatste nieuwtjes

Ben je graag op de hoogte van de laatste geschiedenis nieuwtjes? Hou je ervan om meer te weten te komen over de geschiedenis van Oudenaarde? Lees dan hier de laatste nieuwsberichten van de Geschied- en Oudheidkundige Kring in Oudenaarde. Wij houden je up-to-date met alle informatie over geschiedenis in Oudenaarde.

actualiteit
  • Nicolas Denutte
  • May 2nd, 2022

Lezing Gedeelde grond door Björn Rzoska


Bjorn Rzoska is de kleinzoon van een Vlaamse oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Aan de hand van nooit eerder geconsulteerde stukken uit binnen- en buitenland reconstrueert de historicus Rzoska nauwgezet het oorlogstraject van zijn beide grootvaders en hoe ze op slechts een boogscheut van elkaar in Waasmunster gingen wonen. 'Gedeelde grond' toont treffend hoe gewone mensen het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog beleefden en meeschreven. Rzoska geeft inzicht hoe hij daar als kleinzoon vandaag naar kijkt. En hoe de verhalen van zijn grootvaders vandaag jammer genoeg nog steeds actueel zijn.

actualiteit
  • Martine Vanwelden
  • October 15th, 2022

75 jaar Gregoriusgilde


De Gregoriusgilde viert feest! Wij bestaan 75 jaar en hoe kunnen we dit beter vieren dan met een concert? We trakteren op een selectie uit de mooiste werken die de Gregoriusgilde de voorbije driekwart eeuw uitvoerde. Je bent van harte uitgenodigd op zaterdag 29 oktober om 20u in de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde. Een toegangskaart kost 18 euro en kan een koorlid besteld worden of je stuurt een mail naar concerten@gregoriusgilde.be Eveneens warm aanbevolen is de academische zitting in de Volkszaal op 22 oktober 2022 om 16.00. De toegang is gratis. Tijdens deze plechtige huldiging wordt ook ons jubileumboek ‘75 jaar Gregoriusgilde’ voorgesteld aan het publiek. Dit ongeveer 150 bladzijden tellende boek bevat een aantal niet eerder gepubliceerde foto’s uit privé-archieven, gecombineerd met persartikels en een summier historisch overzicht van ontstaan en evolutie van ons koor. (Kostprijs boek 30 euro)

actualiteit
  • Martine Vanwelden
  • October 15th, 2022

De hete zomer van 450 jaar geleden


Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat ook in onze regio de Bartholomeusnacht (24.08.1572) niet zonder gevolg bleef. Vierhonderdvijftig jaar geleden beleefden onze voorouders een ‘verhitte’ zomer. Ideeën en staatsgevoelens botsten. De impact op het leven van families en concrete individuele mensen was heel groot. Oudenaarde maakte bange tijden door. Toen de hevigheid van de strijd afnam en de tegenstellingen meer tot rust kwamen, werd een jongen uit de Broodstraat (Jacob Lacops) heilig verklaard en verschillende martelaren begraven (o.a. vier Oudenaardse priesters). Christen Forum wil deze triestige verjaardag herdenken. Het geheimzinnige kistje, een houten ei, een grafsteen en andere bezienswaardigheden in de Sint-Walburgakerk brengen ons een eeuwenoud verhaal, met een boodschap voor vandaag. We kruipen in de huid van vader Lacops en beluisteren ook het verhaal van de aan de dood ontsnapte vijfde priester. Het Quilisma Ensemble ontroert ons met muziek en zang uit die tijd, geschreven door componisten uit onze streek. Deze evocatie gaat door op woensdag 26 oktober om 20h in de Sint-Walburgakerk van Oudenaarde. U bent van harte welkom! De toegang is gratis.