Wil je graag lid worden?

Wil je graag zelf een artikel aanbieden?

Ontdek de laatste nieuwtjes

Ben je graag op de hoogte van de laatste geschiedenis nieuwtjes? Hou je ervan om meer te weten te komen over de geschiedenis van Oudenaarde? Lees dan hier de laatste nieuwsberichten van de Geschied- en Oudheidkundige Kring in Oudenaarde. Wij houden je up-to-date met alle informatie over geschiedenis in Oudenaarde.

Erfgoed
  • Buyck Sander
  • February 23rd, 2025

Boerderijen gezocht voor het erfgoedproject 'Another Brick in the wall'


Beste leden van de landelijke gilden en heemkundige kringen in de Vlaamse Ardennen, Wij richten ons tot jullie met een bijzondere oproep in het kader van ons kunst- en erfgoedproject Another Brick from the Wall. Kunstenaar Sander Buyck en dichter-schrijver Inge Braeckman brengen het agrarisch erfgoed van de Vlaamse Ardennen in beeld en woord. We zijn op zoek naar boerderijen die nog authentiek boeren, maar waarvan de toekomst onzeker is: bedrijven die op het punt staan te stoppen of net gestopt zijn, en waar de gebouwen mogelijk gesloopt worden. Ons doel is om deze waardevolle plekken en hun verhalen te bewaren en herinterpreteren in een artistiek project. Waar zijn we specifiek naar op zoek? ✔️ Boerderijen met een authentiek karakter en een lange geschiedenis ✔️ Landbouwers of oud-landbouwers die bereid zijn hun verhaal te delen ✔️ Oude foto’s en privécollecties die het boerenleven van vroeger in beeld brengen ✔️ Locaties met unieke anekdotes, gebruiken en tradities Kunstenaar Sander Buyck zal historische foto’s artistiek herinterpreteren om zo een nieuw visueel erfgoed te creëren. Inge Braeckman zal de verhalen van de bewoners verwerken in poëtische teksten. Zo wordt het boerenleven van vroeger en nu tastbaar gemaakt voor toekomstige generaties. Heb jij of ken jij een boerderij die in ons project past? Of heb je oude foto’s die in de CAG en EVA-Beeldbank mogen worden opgenomen? We horen het graag! 📩 Contacteer ons via Website: www.sanderbuyck.com/aaaha E-mail: aaahaproject@gmail.com Met vriendelijke groeten, Sander Buyck & Inge Braeckman Another Brick from the Wall

Architectuur
  • K. Van Hoecke
  • February 10th, 2025

De abdij van Corbie als gangmaker voor de watermolenbouw in Zwalm en Oudenaarde


In het artikel beschrijft Karl Van Hoecke de mogelijke invloed van de abdij van Corbie op de ontwikkeling van watermolens in de regio van Zwalm en Oudenaarde. De Abdij van Corbie, gelegen aan de Somme, speelde in de 9de eeuw een belangrijke rol in technologische innovaties op het gebied van waterbeheer, waaronder de kanalisering en de bouw van sluizen. Het onderzoek vertrekt vanuit de hypothese van de taalkundige Luc Van Durme die in de abdij de oprichter zag van de Zwalmmolen, een watermolen in Munkzwalm. Dit onderzoek tracht die theorie verder te onderbouwen. De abdij van Corbie had in Munkzwalm een kleine heerlijkheid, Sint-Pieters-ten-Berge, die een enclave vormde binnen de grotere bezittingen van de Gentse Sint-Baafsabdij. Deze kleine heerlijkheid had een eigen baljuw en schepenbank, een castrale kapel en bestond voornamelijk uit een watermolen. De bijhorende grond was louter voor de onderhoud van de molenaar. Dit wordt ondersteund door de abdijregels van Corbie, waarin de molenaar een belangrijke rol speelde. De ligging en het statuut van deze heerlijkheid suggereren aldus dat de abdij van Corbie de bouw en exploitatie van de molen op zich had genomen. Daarnaast wordt er in deze studie ook een vergelijking gemaakt met de ontstaansgeschiedenis van Oudenaarde, waar de abdij van Corbie het patronaat over een castrale kapel bezat. Het onderzoek toont aan dat de abdij van Corbie via haar invloedrijke netwerk en technische expertise mogelijk betrokken was bij de verspreiding van de watermolentechnologie in Vlaanderen. Hoewel direct bewijs van de eigendomsrechten in ontbreekt, wijzen contextuele en juridische bronnen op een sterke band tussen de abdij en de Oudenaardse molenbouw. uit VAN HOECKE K., ‘De abdij van Corbie als gangmakers voor de watermolenbouw in Zwalm en Oudenaarde’. In: Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde, 21 (2023) 199-220.

Archeologie
  • S. Wandels
  • January 31st, 2025

Archeologische opgravingen in Mater


De eerste fase van het archeologisch onderzoek te Mater is achter de rug, momenteel wordt de tweede zone opgegraven. De opgravingen hebben tot nu al een reeks interessante resultaten opgeleverd. Daarom organiseert SOLVA een publieksmoment waarbij buurtbewoners en geïnteresseerden kunnen kennismaken met de tussentijdse resultaten. Rekening houdend met werfplanning en toegankelijkheid, en om maximale gelegenheid te bieden voor bezoekers, is zondag 9 februari daartoe een geschikte datum. De archeologen van SOLVA zullen dan tussen 10 en 12u en tussen 13 en 16u rondleidingen geven aan de diegene die geïnteresseerd in is. In het CC Maskerade worden dan ook vondsten getoond. Hieronder alvast een kleine preview van wat er gevonden is: De resultaten zijn alvast verrassend te noemen. Voorafgaand aan de werken verwachtten we vooral inzicht te verwerven in de evolutie van de begraafplaats. Ondertussen is duidelijk dat de opgraving ons ook het verhaal van de oudste dorpsgeschiedenis kan vertellen. Zo zijn er verschillende sporen uit de 10de eeuw terug gevonden, die te linken zijn aan huizen gebouwd met hout en leem. Daarnaast hebben we met ons onderzoek kunnen vaststellen dat de huidige kerk, die tussen 1780 en 1783 is gebouwd, op de fundamenten staat van een ouder gebouw. Radiokoolstofdateringen van de funderingen van de toren van deze oudere kerk, die bijna volledig te zien is in de opgraving, laten toe om de bouw ervan te dateren in de laatromaanse periode, tussen 1160 en 1220. Ook de talrijke onderzochte begravingen verschaffen ons info. Er zijn verschillende “antropomorfe” graven aangetroffen, graven waarbij de grafkuil de vorm van het menselijk lichaam volgt. Deze manier van begraven is in gebruik van de 10de tot de 12de eeuw. Opmerkelijke resultaten dus, zeker omdat ze een licht werpen op een periode waarvoor voor de lokale geschiedenis slechts in beperkte mate geschreven bronnen beschikbaar zijn.

actualiteit
  • Martine Vanwelden
  • October 26th, 2024

Den Arie, een Materse 'armenkolonie' aan de rand van het bos t'Enaeme ca. 1846 - ca 1920.


In onze 'Verhandelingen', die je kan terugvinden onder 'publicaties' stellen Guy Tack en Ilse Bostyn een uitgebreide studie voor: Den Arie, een Materse “armenkolonie” aan de rand van het Bos t’Ename, ca. 1846-ca. 1920. Zij onderziochten de geschiedenis van een perceel grond binnen het Materse gehucht Boskant dat in eigendom was bij het Bureel van Weldadigheid en waarop een groepje hutten stond dat diende als woonst voor de allerarmste gezinnen van het dorp. Guido Tack beschreef eerder de geschiedenis van deze ‘armenkolonie’ in zijn boek ‘12.000 jaar Bos t’Ename, een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen’ (Tack et al, uitgeverij Sterck & De Vreese, 2021). Guido Tack en Ilse Bostyn maakten een uitgebreidere studie over dit onderwerp en in maart 2023 verscheen een verkorte versie hiervan in het tijdschrift ‘G|OUD, geschiedenis van Oudenaarde en omgeving’ (jaargang III, nr. 1, maart 2023). Het uitgebreide artikel kan u hieronder integraal terugvinden.

actualiteit
  • Nicolas Denutte
  • September 3rd, 2024

Mevrouwe, Madama - Muziek voor Margaretha van Parma


Het Quilisma Ensemble stelt u graag een nieuwe concertreeks voor met als sleutelfiguur Margaretha van Parma (1522 - 1586), landvoogdes der Nederlanden. Daarvoor gingen zij op zoek naar haar ‘muzikale mecenaat’. Als dochter van Keizer Karel V kwam zij reeds op jonge leeftijd in contact met de muzikale rijkdom van het Habsburgse rijk. Bestaat er muziek die opgedragen is aan Margaretha van Parma? Is die muziek nog ergens te vinden? Is het mogelijk om haar hofkapel te ‘reconstrueren’... en wie waren de componisten van haar hofkapel in Brussel tijdens haar regentschap? Het Quilisma Ensemble zocht het allemaal uit. Aanvullend zullen er madrigalen te horen zijn uit de hofkapel van Margaretha’s man Ottavio Farnese, de Hertog van Parma. En aangezien Keizer Karel V de Spaanse tak van de Habsburgers vertegenwoordigde, zullen er ook motetten en Lamentaties van Spaanse polyfonisten uit de Capilla Real (de Spaanse hofkapel) en de beroemde Capilla Flamenca (de Vlaamse hofkapel) van Margaretha’s vader weergalmen! Het concert vindt plaats op 5/10/2024 in de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde. Tickets en meer informatie zijn te vinden via: https://www.oudenaarde.be/nl/de-woeker/aanbod/overzicht/quilisma-ensemble

actualiteit
  • Nicolas Denutte
  • September 5th, 2024

Lezing "In Opstand" door Pieter Serrien


Op 25 oktober 2024 geeft historicus Pieter Serrien een lezing met als thema "In Opstand", geuzen in de Lage Landen (1565-1578). De lezing gaat door in de protestantse kerk op de Geuzenhoek, Korsele 39 te Horebeke. Wil je er graag bij zijn? Schrijf je dan in via berthuijer@gmail.com of 0471.58 76 58.