Ontdek de laatste nieuwtjes
- October 26th, 2024
Den Arie, een Materse 'armenkolonie' aan de rand van het bos t'Enaeme ca. 1846 - ca 1920.
In onze 'Verhandelingen', die je kan terugvinden onder 'publicaties' stellen Guy Tack en Ilse Bostyn een uitgebreide studie voor: Den Arie, een Materse “armenkolonie” aan de rand van het Bos t’Ename, ca. 1846-ca. 1920. Zij onderziochten de geschiedenis van een perceel grond binnen het Materse gehucht Boskant dat in eigendom was bij het Bureel van Weldadigheid en waarop een groepje hutten stond dat diende als woonst voor de allerarmste gezinnen van het dorp. Guido Tack beschreef eerder de geschiedenis van deze ‘armenkolonie’ in zijn boek ‘12.000 jaar Bos t’Ename, een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen’ (Tack et al, uitgeverij Sterck & De Vreese, 2021). Guido Tack en Ilse Bostyn maakten een uitgebreidere studie over dit onderwerp en in maart 2023 verscheen een verkorte versie hiervan in het tijdschrift ‘G|OUD, geschiedenis van Oudenaarde en omgeving’ (jaargang III, nr. 1, maart 2023). Het uitgebreide artikel kan u hieronder integraal terugvinden.
- September 3rd, 2024
Mevrouwe, Madama - Muziek voor Margaretha van Parma
Het Quilisma Ensemble stelt u graag een nieuwe concertreeks voor met als sleutelfiguur Margaretha van Parma (1522 - 1586), landvoogdes der Nederlanden. Daarvoor gingen zij op zoek naar haar ‘muzikale mecenaat’. Als dochter van Keizer Karel V kwam zij reeds op jonge leeftijd in contact met de muzikale rijkdom van het Habsburgse rijk. Bestaat er muziek die opgedragen is aan Margaretha van Parma? Is die muziek nog ergens te vinden? Is het mogelijk om haar hofkapel te ‘reconstrueren’... en wie waren de componisten van haar hofkapel in Brussel tijdens haar regentschap? Het Quilisma Ensemble zocht het allemaal uit. Aanvullend zullen er madrigalen te horen zijn uit de hofkapel van Margaretha’s man Ottavio Farnese, de Hertog van Parma. En aangezien Keizer Karel V de Spaanse tak van de Habsburgers vertegenwoordigde, zullen er ook motetten en Lamentaties van Spaanse polyfonisten uit de Capilla Real (de Spaanse hofkapel) en de beroemde Capilla Flamenca (de Vlaamse hofkapel) van Margaretha’s vader weergalmen! Het concert vindt plaats op 5/10/2024 in de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde. Tickets en meer informatie zijn te vinden via: https://www.oudenaarde.be/nl/de-woeker/aanbod/overzicht/quilisma-ensemble
- September 5th, 2024
Lezing "In Opstand" door Pieter Serrien
Op 25 oktober 2024 geeft historicus Pieter Serrien een lezing met als thema "In Opstand", geuzen in de Lage Landen (1565-1578). De lezing gaat door in de protestantse kerk op de Geuzenhoek, Korsele 39 te Horebeke. Wil je er graag bij zijn? Schrijf je dan in via berthuijer@gmail.com of 0471.58 76 58.
- September 7th, 2024
Lezing 'Margaretha. Keizersdochter tussen Macht en Imago' door Katrien Lichtert
Dr. Katrien Lichtert is curator van de ambitieuze tentoonstelling 'Margaretha. Keizersdochter tussen Macht en Imago'. Tijdens deze lezing in de bib neemt ze je mee in de boeiende leefwereld van Margaretha van Parma. Wie was Margaretha? Hoe zag het leven van deze keizersdochter uit Oudenaarde eruit? Waarom was de woelige 16de eeuw zo'n belangrijke periode voor de Nederlanden en welke rol vervulde Margaretha hierin? Hoe komt het dat deze grande dame zo lang onderbelicht bleef? Dr. Lichtert geeft een antwoord op al deze vragen en geeft ook een inkijk in de tentoonstelling. Inkom 5 euro, drankje inbegrepen. Inschrijven via bibliotheek@oudenaarde.be
- May 2nd, 2022
Lezing Gedeelde grond door Björn Rzoska
Bjorn Rzoska is de kleinzoon van een Vlaamse oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Aan de hand van nooit eerder geconsulteerde stukken uit binnen- en buitenland reconstrueert de historicus Rzoska nauwgezet het oorlogstraject van zijn beide grootvaders en hoe ze op slechts een boogscheut van elkaar in Waasmunster gingen wonen. 'Gedeelde grond' toont treffend hoe gewone mensen het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog beleefden en meeschreven. Rzoska geeft inzicht hoe hij daar als kleinzoon vandaag naar kijkt. En hoe de verhalen van zijn grootvaders vandaag jammer genoeg nog steeds actueel zijn.
- October 15th, 2022
75 jaar Gregoriusgilde
De Gregoriusgilde viert feest! Wij bestaan 75 jaar en hoe kunnen we dit beter vieren dan met een concert? We trakteren op een selectie uit de mooiste werken die de Gregoriusgilde de voorbije driekwart eeuw uitvoerde. Je bent van harte uitgenodigd op zaterdag 29 oktober om 20u in de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde. Een toegangskaart kost 18 euro en kan een koorlid besteld worden of je stuurt een mail naar concerten@gregoriusgilde.be Eveneens warm aanbevolen is de academische zitting in de Volkszaal op 22 oktober 2022 om 16.00. De toegang is gratis. Tijdens deze plechtige huldiging wordt ook ons jubileumboek ‘75 jaar Gregoriusgilde’ voorgesteld aan het publiek. Dit ongeveer 150 bladzijden tellende boek bevat een aantal niet eerder gepubliceerde foto’s uit privé-archieven, gecombineerd met persartikels en een summier historisch overzicht van ontstaan en evolutie van ons koor. (Kostprijs boek 30 euro)