Wil je graag zelf een artikel aanbieden?

Wil je graag lid worden?

Welkom op onze website

Beste bezoekers van deze site

We zijn verheugd u te mogen verwelkomen op de website van de Historische Kring Oudenaarde. Deze website wil onze Kring en haar activiteiten en verwezenlijkingen aan een groter, eigenlijk wereldwijd, publiek kenbaar maken. Leden van de Kring en andere belangstellenden zullen hier de aankondiging van nieuwe initiatieven  Lees meer...

Activiteiten

Op donderdag 21 maart 2024 om 19u30, in zaal Armare van de abdij Maagdendale, stellen wij het nieuwe nummer van G|OUD voor. 

Na de voorstelling volgt een lezing door Wouter Ronsijn gebaseerd op zijn artikel in G|OUD. In 1694, tijdens de Negenjarige Oorlog, woedde een onbekende epidemie in Vlaanderen. In het bijzonder gaat hij in op het verloop van de epidemie in Anzegem, waarover we dankzij een uitzonderlijke combinatie van bronnen goed ingelicht zijn.

Na afloop van de lezing wordt u een drankje aangeboden.

Zoals we in januari schreven, zijn we genoodzaakt de prijs van het tijdschrift te verhogen. Hebt u interesse in dit nummer of wilt u abonnee worden van de Geschied- en Oudheidkundige Kring? Het nieuwe nummer is te koop aan 15 euro. Betaalt u 25 euro, dan bent u abonnee van de Kring en krijgt u later ook het tweede nummer van dit jaar. Betalen kan door overschrijving van het gepaste bedrag met vermelding van “Familienaam + GOUD”, op het volgende rekeningnummer:

Geschied- en Oudheidkundige Kring Oudenaarde

IBAN: BE57 2850 2378 5035

BIC: GEBABEBB

 

Sommigen hebben na onze brief van januari reeds betaald. Indien u daarbij bent en u dus reeds uw abonnementsgeld heeft overgemaakt, bedanken we u uit naam van het bestuur van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor uw interesse in ons tijdschrift en mag u de bovenstaande betaaluitnodiging negeren.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Oudenaarde?

Actualiteit en archief in de kijker

actualiteit
  • Nicolas Denutte
  • May 2nd, 2022

Lezing Gedeelde grond door Björn Rzoska


Bjorn Rzoska is de kleinzoon van een Vlaamse oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Aan de hand van nooit eerder geconsulteerde stukken uit binnen- en buitenland reconstrueert de historicus Rzoska nauwgezet het oorlogstraject van zijn beide grootvaders en hoe ze op slechts een boogscheut van elkaar in Waasmunster gingen wonen. 'Gedeelde grond' toont treffend hoe gewone mensen het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog beleefden en meeschreven. Rzoska geeft inzicht hoe hij daar als kleinzoon vandaag naar kijkt. En hoe de verhalen van zijn grootvaders vandaag jammer genoeg nog steeds actueel zijn.

Archief in de kijker
  • Stijn Lybeert
  • December 20th, 2022

Landmeterkaart Nonnemolen


We kennen de familie Van Verren in de historiografie van Oudenaarde als dé wandtapijthandelaars van de 17de eeuw. De eerste leden van de familie die in de tweede helft van 16de eeuw in Oudenaarde toekwamen waren echter landmeters. Pieter Van Verren was als landmeter de stamvader van de familie en later volgde Andries zijn vader op. In opdracht van de ontvanger van cotidianen van Sint-Walburga vervaardigde hij in het eerste kwart van de 17de eeuw een kaart van een land aan de Nonnemolen in Leupegem. Hierop werd de scheiding van de goederen aangeduid die het geschil van de opdrachtgever met de abdij van Maagdendale moest beslechten.

actualiteit
  • Martine Vanwelden
  • October 15th, 2022

75 jaar Gregoriusgilde


De Gregoriusgilde viert feest! Wij bestaan 75 jaar en hoe kunnen we dit beter vieren dan met een concert? We trakteren op een selectie uit de mooiste werken die de Gregoriusgilde de voorbije driekwart eeuw uitvoerde. Je bent van harte uitgenodigd op zaterdag 29 oktober om 20u in de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde. Een toegangskaart kost 18 euro en kan een koorlid besteld worden of je stuurt een mail naar concerten@gregoriusgilde.be Eveneens warm aanbevolen is de academische zitting in de Volkszaal op 22 oktober 2022 om 16.00. De toegang is gratis. Tijdens deze plechtige huldiging wordt ook ons jubileumboek ‘75 jaar Gregoriusgilde’ voorgesteld aan het publiek. Dit ongeveer 150 bladzijden tellende boek bevat een aantal niet eerder gepubliceerde foto’s uit privé-archieven, gecombineerd met persartikels en een summier historisch overzicht van ontstaan en evolutie van ons koor. (Kostprijs boek 30 euro)